Defensievrouwen lopen voor vrouwelijke veteranen

Vrouw en Defensie organiseert de 4 editie ‘Defensievrouwen lopen voor vrouwelijke veteranen’.

Sunset March;
Stadsbrug De Oversteek te Nijmegen. 48 lantaarnpalen, 1 voor 1 gaan ze aan. 48 gesneuvelde geallieerden, 1 voor 1 in onze stille gedachten.

Vrouw en Defensie nodigt alle actief dienende defensievrouwen (burger en militair) uit om met ons de 4e editie van de Sunset March “Defensievrouwen lopen voor vrouwelijke militaire veteranen” mee te lopen.
De Sunset March is een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland.
Wij lopen deze indrukwekkende route, op 22 september 2022, om stil te staan bij WO II, de vrouwen die ons voor gingen, voor omgekomen collega’s in oorlogssituaties en bij vredesoperaties en soms voor onze eigen ervaringen als veteraan. Maar we lopen ook voor het gegeven dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Onze speciale aandacht gaat deze avond uit naar alle vrouwelijke veteranen van toen en nu.

Om te verbinden, om te eren en om te herdenken.

Loop je met ons mee op 22 sept 2022? Meld je dan aan via: SunsetMarch@mindef.nl

Meer algemene informatie over de Sunset March kun je vinden op www.sunsetmarch.nl

 

 

“De Sunset March is een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. In Nijmegen is een nieuwe stadsbrug gebouwd; de Oversteek. Vlakbij het deel van de Waal waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen tijdens operatie Market Garden de Waal zijn overgestoken. Tijdens deze zogenaamde “Waalcrossing” zijn 48 geallieerde militairen omgekomen.

De verlichting van deze nieuwe brug is heel speciaal. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug. Rond het tijdstip van zonsondergang worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Iedere avond, als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, loopt een veteraan de Sunset March mee in het tempo waarin de lichten aangaan.

Met dit initiatief willen de veteranen van Sunset March niet alleen herdenken welk offer de Amerikaanse militairen hier ver van huis hebben gebracht voor de vrijheid van het Nederlandse volk. Zij willen hiermee vooral ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die in missies over de hele wereld hebben bijgedragen en nog steeds bijdragen aan vrede en vrijheid.”
(tekst Sunsetmarch.nl)