Defensievrouwen lopen voor vrouwelijke veteranen

Vrouw en Defensie organiseerde ter ere van 75 jaar bij vrouwen bij Defensie de 1e editie ‘Defensievrouwen lopen voor vrouwelijke veteranen’.

De Sunset March is een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. Ter ere van 75 jaar vrouwen bij Defensie organiseerde Vrouw en Defensie deze March op 26 september. Door en voor vrouwen.

Om te herdenken, om te herinneren, om te eren en om te bezinnen. Om ‘stil te staan’ bij het gegeven dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is.

 

 

“De Sunset March is een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. In Nijmegen is een nieuwe stadsbrug gebouwd; de Oversteek. Vlakbij het deel van de Waal waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen tijdens operatie Market Garden de Waal zijn overgestoken. Tijdens deze zogenaamde “Waalcrossing” zijn 48 geallieerde militairen omgekomen.

De verlichting van deze nieuwe brug is heel speciaal. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug. Rond het tijdstip van zonsondergang worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Iedere avond, als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, loopt een veteraan de Sunset March mee in het tempo waarin de lichten aangaan.

Met dit initiatief willen de veteranen van Sunset March niet alleen herdenken welk offer de Amerikaanse militairen hier ver van huis hebben gebracht voor de vrijheid van het Nederlandse volk. Zij willen hiermee vooral ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die in missies over de hele wereld hebben bijgedragen en nog steeds bijdragen aan vrede en vrijheid.”
(tekst Sunsetmarch.nl)